PopVet

PopVet - Populärvetenskap

Artiklar - Mötesplats - Foton - Kommentarer

 

Mekanik och ångteknik Separator
Ångvissla

Sverige och travsporten

Om man räknar till antal utövare är fotbollen den populäraste sporten i Sverige. Men travsporten ligger många svenskar nära och i jämförelse med många andra länder är travsporten otroligt populära hos oss.

Travsport har funnits i Sverige sedan början av 1900-talet. Sverige har alltid haft en stor kärlek för hästar. Vi är det hästtätaste landet i Europa i relation till antal invånare. 2016 låg statistiken på 355 000 hästar i Sverige och man räknar med att antalet stiger för varje år.

Det finns mycket pengar att tjäna om du kan avla och träna framgångsrika hästar. En häst som vunnit många lopp och varit frisk erbjuds flera tusen för att bära ett föl eller betäcka ett sto. Det är en dyr sport med hög utbetalning för de lyckliga vinnarna. En häst startar inte på travbanan förrän den är tre år, innan dess får man räkna med utgifter mellan 250 000-300 000 kronor.

Den första travbanan i Sverige invigdes 1907, Jägersro. Under 1800-talet använde Frankrike och USA olika varmblod för sina trav medan de nordiska raserna, nordsvenskar och finskt kallblod, blev Sveriges travhästar. Svenska befolkningen tog travsporten till hjärtat och idag är Sverige en av de ledande länderna inom trav.

Antalet banor har också vuxit, från 1 till 33. De sträcker sig från Malmö ända upp till Boden. Och för dem som älskar trav finns det alltid lopp att se. Det körs åtminstone ett lopp om dagen, alla dagar på året förutom på julafton. Du kan till och med inviga det nya året med ett travlopp!

Trav bedrivs genom Svenska Travsportens Centralförbund och fram till i år har det bara varit ATG som får erbjuda odds på travsport. Trots monopolet har det alltid varit lätt att hitta gratis travtips på nätet. Nu kan casinos och bettingsajter med svensk licens ansöka om att erbjuda travodds. ATG beräknar att de kommer att förlora cirka 15% efter att ha tappat monopolet men tack vare den nya spelregleringen kan de kompensera med att erbjuda turspel och sportsbetting istället.

 

/av Lina Petrauskaite. Publicerat 2019-03-05.

 

 

En annan populärvetenskaplig artikel: De första européerna

 

Danska för svenskar